Bersalin Secara Czer: Pilihan Terbaik Untuk Selamatkan Nyawa Ibu Dan Bayi

Apakah pembedahan Caesarean?

Caesarean atau dikenali sebagai C-Section merupakan pembedahan di mana pakar akan membuat potongan pada perut dan rahim (uterus) agar bayi anda boleh dilahirkan. Pembedahan ini dilakukan jika dikhuatiri berlakunya komplikasi semasa kelahiran dan ia adalah lebih selamat berbanding kelahiran biasa.

Jenis Caesarean

1. Elektif

  • pemilihan hanya akan ditentukan sebelum sakit bersalin bermula
  • kecenderungan lebih diberikan kepada ibu yang pernah membuat pembedahan pada rahim seperti membuang fibroid dan sebagainya
  • Jika ibu dikesan ada jangkitan kuman yang disebarkan melalui hubungan seks seperti HIV dan herpes. Pembedahan penting untuk mengelakkan kemungkinan bayi terjangkit
  • Jika ibu ada masalah kencing manis dan darah tinggi yang teruk
  • Jika bayi terlalu besar atau hamil lebih dari satu dan kembar pertama berkedudukan songsang
  • Jika uri berada pada kedudukan bawah, bayi songsang atau melintang
  • atau jika ibu sendiri yang bersetuju untuk melahirkan bayi pada masa-masa tertentu yang disahkan selamat berada dalam pemilihan C-section

2. Kecemasan

  • jika anak lemas sehingga degupan jantung bayi berubah perlahan
  • jika uri di bawah dan menyebabkan pendarahan yang banyak
  • jika kontraksi rahim kuat namun pintu rahim tidak terbuka dan pendarahan faraj secara tiba-tiba
  • jika cubaan menggunakan vakum untuk menarik bayi lahir secara normal gagal

Dalam prosedur C-Section, terdapat dua jenis bukaan, iaitu melintang dan menegak. Biasanya Caesarean melintang lebih kerap dilakukan kerana cepat sembuh. Sunggupun begitu pemilihan jenis bukaan ini bergantung kepada keperluan dan keadaan ibu ketika itu.

Tips Penjagaan Selepas Bersalin C-Section

  • Biasanya tubuh memerlukan hampir enam bulan dan kadang-kadang setahun untuk pulih sepenuhnya.
  • Dalam minggu pertama selepas bersalin, banyakkan berehat
  • Namun, selepas 12-18 jam melahirkan, ibu yang mampu untuk bergerak digalakkan untuk berjalan perlahan sambil menyokong kawasan luka pembedahan untuk mengurangkan kekejangan otot, membantu penghadaman dan darah beku akibat radan vena
  • Sekiranya ingin duduk, jangan pilih kerusi yang empuk kerana sekiranya ingin bangun semula, lebih banyak tenaga diperlukan dan dikhuatiri akan membebankan tulang belakang
  • Elakkan dari turun naik tangga
  • Gunakan bangku untuk mencapai sesuatu yang berada pada permukaan tinggi
  • Berurut lepas bersalin, tidak dilarang, tapi pastikan urutan itu tidak terlalu kuat pada tubuh, terutamanya di sekitar kawasan luka pembedahan
  • Di galakkan ibu banyak minum air semasa dalam pantang untuk mengelakkan masalah darah beku

Perkara yang perlu anda tahu, jika anda merancang untuk mengandung semula

Sebelum seorang ibu hamil semula selepas menjalani C-section, sebaiknya ambil masa yang sesuai. Paling tidak rancang dan mengandung semula selepas dua tahun atau paling awal setahun setengah. Ini penting bagi memastikan tubuh benar-benar sudah pulih sepenuhnya.

C-section ialah pembedahan yang besar dan seperti mana-mana pembedahan yang lain, ia ada risiko-risikonya yang tersendiri. Berikut adalah risikonya:

Risiko terhadap bayi:

  • Kelahiran pra-matang
  • Masalah pernafasan
  • Luka

Risiko terhadap ibu:

  • Jangkitan kuman pada rahim dan organ yang berdekatan
  • Lebih kehilangan darah – dua kali ganda lebih dari bersalin biasa
  • Usus kurang aktif – rasa kembung, tidak selesa berterusan sehingga berhari-hari
  • Komplikasi pernafasan – jangkitan paru-paru terutama apabila pesakit diberikan bius

Sumber: Dr. Adilah Ahmat, Pakar Obstetrik dan Ginekologi, Majalah I-Sihat


Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda. :)

logo esel

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp  011 – 3201 4534 
  • Email Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

Kepentingan Pengambilan Vitamin Dan Mineral Semasa Tempoh Penyusuan.

Seringkali orang akan salah anggap, bahawa vitamin dan mineral cuma perlu di ambil semasa hamil. Selepas itu, ia tidak diperlukan.. Dan ini ternyata salah! INTAN JASTINA JAMALUDDIN mengintai kelebihan yang ada pada supplemen tambahan untuk sepanjang tempoh penyusuan.

Ketika hamil, hospital atau klinik, lazimnya akan membekal vitamin seperti Obimin (yang dirumus khas untuk ibu hamil) dan asid folik. Bekalan ini sering di berikan setiap kali anda ada appointment, betul tak? Malahan, pada masa kini, pelbagai usaha yang pihak hospital atau klinik berikan kepada ibu hamil, termasuklah suntikan serta ujian kencing manis dan HIV… ini semua adalah untuk kepentingan ibu dan kandungan.

Ketahuilah, perkara yang sama patut anda lakukan ketika dalam proses menyusukan bayi! Hal ini kerana anda masih memerlukan vitamin dan mineral tambahan dalam usaha menjayakan penyusuan eksklusif. Faktanya, bayi tetap akan mendapat apa yang diperlukannya menerusi susu ibu biarpun tubuh anda kekurangan vitamin atau mineral tertentu. Walaupun begitu, pemakanan sihat dan seimbang yang digabungkan bersama supplemen tetap perlu anda pertimbangkan demi menjamin kesihatan diri dan bayi bagi tempoh jangka panjang.

Ramai yang menganggap keperluan suplemen semasa menyusukan bayi semata-mata hanya untuk memperbanyakkan amaun susu ibu. Tanggapan ini pun salah. Sebenarnya, susu yang penuh nutrisi adalah susu ibu yang mengandungi kesemua khasiat pada tahap optimum dan ia hanya boleh diperolehi daripada tubuh yang sihat.

Secara logiknya, sewaktu hamil anda makan pelbagai jenis supplemen untuk menyokong perkembangan bayi. Jadi, apabila berada dalam fasa penyusuan, mengapa keperluan supplemen ini diabaikan. Sama seperti ketika hamil, supplemen turut penting untuk anda membesarkan si manja. 

Mungkin agak sukar untuk anda makan dengan baik selepas tempoh kehamilan. Namun, panduan ini mungkin dapat memotivasikan anda untuk berusaha menjaga pemakanan seharian. Setiap hari, anda perlu makan antara 5-9 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran serta 2-3 hidangan protein seperti daging tidak berlemak dan kekacang. Anda juga perlu makan 6-7 hidangan karbohidrat seperti nasi, bijirin dan pasta. Sudah semestinya anda perlu kekal hidrat dengan meminum sehingga 8 gelas air sehari.

Memandangkan proses penyusuan susu ibu menuntut keperluan nutrien yang banyak, jadi anda masih perlu mengambil supplemen tambahan untuk melengkapkan zat pemakanan yang diperlukan. Antaranya ialah omega-3 yang ternyata sangat penting untuk perkembangan otak bayi. Sama juga halnya dengan kalsium yang diperlukan untuk tulang dan gigi yang kuat. Vitamin dan mineral lain yang anda perlukan adalah seperti zat besi, zink dan magnesium.

Majoriti supplemen vitamin dan mineral tambahan tidak menjejaskan penghasilan susu dan diakui selamat untuk diambil oleh ibu yang menyusukan bayinya. Walaubagaimanaun, perlu anda ingat bahawa lemak larut seperti vitamin A dan E boleh mengganggu susu ibu.

Oleh yang demikian, amalkan sikap berhati-hati apabila mengambil supplemen yang mengandungi kedua-dua jenis vitamin ini. Pengambilan terlalu banyak vitamin ini turut boleh memudaratkan bayi. Untuk itu, minta pandangan doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk mengambil apa jua supplemen.

Dalam usaha menjaga kesihatan sepanjang tempoh penyusuan susu ibu, diingatkan agar anda makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar di samping pelbagai vitamin dan mineral yang terkandung di dalam jenis makanan yang lain. Sekiranya, anda khuatir masih kekurangan vitamin dan mineral tertentu, suplemen dapat membantu.

Pengambilan vitamin dan mineral juga penting bukan sekadar atas sebab nutrisi susu, tetapi lebih daripada itu, ia dapat memastikan anda sentiasa dalam keadaan mood yang baik, sihat, cergas dan bertenaga selalu.

Antara supplemen yang sesuai dan penting untuk ibu menyusu adalah,

1. Alfalfa Complex

  • Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat.
  • Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.
  • Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.
  • Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan…secara automatik kesan baik pada baby..susah nak kena kembung.

2. B-Complex

  • Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)…so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar.
  • Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
  • Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

3. Vita-Lea Iron Formula

  • Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi.
  • Kebiasaanya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak. contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu, multivitamin atau nama lain vitalea telah dilengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lagi.
  • Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak.
  • Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin berserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisensi penyerapan zat besi oleh badan.

4. Energizing Soy Protein

  • Komposisi vitamin utama dalam susuibu ialah protien.
  • Protien adalah makanan sel.
  • Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protien iaitu khasiat dari makanan yang diambil.
  • Protien berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu.
  • Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan.
  • Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protien.
  • Selain itu protien dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.
  • Protein sangat sensitif.
  • Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi.
  • Apabila kita memasak sumber protien seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri

5. Ostematrix

  • Dalam susu ibu, antara komposisi vitamin yang tinggi ialah kalsium.
  • Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia.
  • Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh.
  • Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susuibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.
  • Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.
  • Sebab itu pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan sama sekali.
  • Jika perasan ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period) susunya akan merundum…ini disebabkan kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkir.

6. Vitamin C

  • Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susu ibu untuk anak yang sedang menyusu. 
  • So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari …dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh…satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

7. Omega Guard

  • Ia juga boleh mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS, bagi kulit licin dan kemerah-merahan.
  • Ia mencegah penyakit saluran darah dan strok – DHA dan EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah, dan peredaran darah yang lancar.
  • Membantu tumbesaran & perkembangan janin
  • Membantu perkembangan memori – DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina.
  • Penting terutamanya untuk kandungan yang sudah mencecah 6 bulan, kerana ia membantu untuk perkembangan otak janin semasa ia masih dalam kandungan.
  • Susu Ibu mengandungi kandungan DHA yang tinggi. DHA sangat penting untuk meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah penyakit

Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda. :)

logo esel

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee

Manfaat Alfalfa Seribu Satu …

Alfalfa Complex (3)

Alfalfa Complex adalah antara supplemen kegemaran saya, bukan setakat bagus untuk meningkatkan kuantiti susu badan, malahan ia bertindak sebagai PERAPAT..hehee.. Jadi, jika anda baru bersalin atau risau keintiman anda rasa longgar, jom cubalah Alfalfa.. hermmheermm.. semakin ketat, semakin suami sayang

Bukan sekadar tu, jika anda merancang nak berkahwin tak lama lagi, boleh juga mencuba Alfalfa k.. Ia bukan sahaja bertindak sebagai PERAPAT, malahan ia mengurangkan rasa sakit, ketika anda sedang ‘bersama’.. Apa lagi, jom buat pesanan Alfalfa sekarang!..heeeheee.

Untuk pengetahuan anda, supplemen Shaklee juga sesuai untuk di jadikan hadiah atau sebagai hantaran.. istimewa kan?heehee

Jom tengok apa lagi keistimewaan Alfalfa…

Apakah kebaikan Alfalfa?

(1) Terkenal untuk merawat 3 A :
• Arthritis
• Asthma
• Allergy

(2) Berkhasiat untuk membantu masalah :
• Penyakit Usus (Colon disorder)
• Buah pinggang
• Kencing manis
• Melawaskan usus
• Ulcer
• Fluid retention (sembab)
• Kurang selera

(3) Mengandungi 8 enzim yang boleh membantu masalah :
• Penghadaman
• Pencernaan
• Flatulence
• Abdominal discomfort dikalangan orang dewasa

(4) Kaya dengan klorofil yang dapat membantu masalah
• Gastrik
• Penyakit kulit (Eczema)
• Kurang darah (Anemia)
• Sembelit
• Badan, nafas dan kaki berbau

(5) Promotes pituitary gland function

(6) Meneutralkan asid dalam badan (Alkalize’s the body and detorities the body especially the liver)

(7) Merawat masalah keputihan pada wanita. Sifatnya yang mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti kacip Fatimah, maka, membantu dalam “hubungan” suami isteri (enhance libido). Malah, ada juga yang mengaitkannya dengan membantu pembesaran payudara.

Memang sangat bagus diambil oleh wanita & para isteri.

(8) As a galactagouge. Bagus diambil oleh ibu menyusu, kerana ia meransang dan menambah pengeluaran susu ibu .

 


Berminat untuk mencuba dan membuat pesanan produk Shaklee. Kini, pembelian produk Shaklee tersangatlah mudah. Dengan hanya klik button di bawah, anda sudah boleh membuat pembelian secara online seperti mana anda membeli di zalora.com atau lazada.com. Hanya dengan menggunakan kad kredit atau kad debit yang ada logo Mastercard atau Visa, semuanya menjadi mudah dihujung jari anda. :)

logo esel

PERTANYAAN

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

“Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat pembelian daripada saya “

shakleelogo

FATIMAH BT TONY

  • Shaklee Independent Distributor [ ID No. : 887938 ]
  • Contact No | Sms | Whatsapp :  011 – 3201 4534 
  • Email : Beauty.Fatimah@yahoo.com

DAFTAR SHAKLEE MEMBERSHIP HARI INI!

Serta banyak lagi KELEBIHAN yang bakal anda nikmati sebagai ahli Shaklee!

“Ingin mendapat 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya sekarang juga! Hanya Online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan! Wakil pengedar Seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke Group Exclusive di Facebook ”

daftar ahli shaklee